Mittwoch, 22. Mai 2013

Urata dhe mallkime popullore


Lutje dhe Urata

Mos t´marrtë përpara i pakjeni (i pa soji), as të vret e as të falë!
*
Zoti ta shtoftë bereqetin e hallallit!

 *
Tu baftë djali ma i zoti se ti!
*
U bafsh me ta rujt nderin stërnipa e stërmbesa!
*
U baftë një sheher (qytet) prej djalit tand!
*
Ruana Zot prej njeriut t´koritun!
*
Mos u bafsh me ti kajtë hallet Rahoveci se ndigjon krejt Podrimja (Anadrinia)!
*
Ti lëshofsha në konak magazinat e Zotit!
*
Tu rrittë nderi që e ke me bollëk!
*
Fitofsh shumë e shpenzofsh shumë!
*
Dashtë Zoti e na mbanë ajo që nuk e shohim!
*
Oj çikë, na raftë bashk lia e na mbyllshin në një karantinë!
*
T´i marrsha të ligat që nuk i ke!
*
I pifsha ujë për shëndet!
***

Mblodhi dhe i përpunoi
Mentor ThaqiDisa nga mallkimet (nemët)
në rajonin e Rekës së Dukagjinit

***
Zoti pikë e pesë iu baftë!
 ***
Zoti ku brenë miza hekur iu çoftë!

***
E vrafsh baben tënd!

***
E vrafsh veten pa të keqen e kuj!

***
U bafsh me ta punu token miqësia!

***
Të shkoftë e mbara vetëm në bija!

***
Të guftë harami për oxhaku!
***
Ju raftë armija e kuajve!

***
 Ju raftë zhuga (zgjeba) në pikë të verës! (problem me dal deshë, kruarjet ...)

***
Të shkoftë pushka mbarë në vrasje vllaznish!

***
Kurrë dritë me sy mos pafsh!

***
U farofshi deri në pula!

***
Ju vraftë afti i fukarasë!

***
Ju daltë kukama (kuja) për grykë të oxhakut!

***
U shtofshi pak e dekshi shumë!

***
E paç mallë një fjalë prindi!

***
Të coftë kurbani naten e bajramit!

***
T´i dektë jarani çikës shtatzanë!

***
Të coftë kali midis lavre me farë të shkepun!

***
Ju daltë flaka e shpisë midis arbaini (dimri)!

***
T´kopshin kokrrat e synit si kokrrat e krypës!

***
E paç mallë me nigju ni fjalë të giuhës tande!

***
Shkofsh e mos u kthefsh!

***
U kthefsha e mos ju gjetsha!

***
E thefsh qafen pa të keqen e kujt!

***
Të lëshoftë shpirti me kafshatë harami në fyt!

***

Mblodhi dhe i përpunoi
Mentor Thaqi


Keine Kommentare:

Kommentar veröffentlichen